Ny bana för bättre vana

Ofta beror en ohälsosam livsstil på dåliga vanor. Det kan vara vanan att äta godis framför tv:n eller att ta hissen istället för trappan. Ungefär 45% av allt vi gör går på rutin. Fördelen är att vi behöver ta färre medvetna beslut och kan lägga vår energi på andra beslut som är viktigare.
Att skapa vanor är egentligen smart. Det gör att hjärnan inte behöver ödsla energi på ett beteende som annars skulle kräva extra kraft att utföra. När en vana är inarbetad går den på rutin.

Vad som helst som ger oss en liten kick, som vi gör tillräckligt ofta kan bli en vana. Bra som dåliga handlingar.
Vanor kan beskrivas som upparbetade banor eller vägar i hjärnan. För att skapa en ny vana krävs att en ny bana bildas. Det är därför många misslyckas med att bryta en vana. Hjärnan faller lättare tillbaka till beteendet för den upparbetade banan.

Men att ändra en vana kan gå snabbare än vi tror. Mellan en till tre veckor. Genom att bestämma sig för ett nytt hälsosammare beteende under en 30-dagars period så kan  den ohälsosamma vanan brytas.

Men för att lyckas krävs ett tydligt visualiserat mål och en stark motivation. Motivationen kan vara att må bättre, spara pengar eller se bättre ut.  Sätt upp ett tydligt mål och skapa en bild i ditt inre hur bra du mår när du har uppnått målet. Under månaden som vanan förändras kan du också behöva stöd av andra, så jobba gärna i grupp eller tillsammans med din familj och var tydlig mot din omgivning att du förändrar dina vanor och vad din målbild är. Ha också en plan vad du ska göra när frestelsen att falla tillbaka i det gamla vanemönstret blir för stor.  Att se din målbild och samtidigt fokusera på ett annat beteende t.ex. äta en morot eller ta en promenad.

Det går alltså att ta kontroll över sina vanor. Identifiera vilken vana du vill ha i ditt liv och varför du vill ha den vanan. T.ex. att göra yogaövningar på morgonen för att få träning och en bra start på dagen. I början måste du medvetet påminna dig om utföra din nya vana, men för varje repetition blir det lättare och lättare.

För att vi ska hålla igång med våra rutiner krävs en signal som påminner oss om att det är dags för en viss vana. Lägg fram dina träningskläder innan du går och lägger dig så får du en signal på morgonen om att du ska göra ditt yogapass.

Ännu viktigare än påminnelser är belöningar. Belöna dig själv med något när du har genomfört din önskade vana. Det allra bästa är om vanan är belönande i sig. Det är t.ex. bättre att yogapasset är belönande i sig t.ex. genom att du sätter på lite skön musik som får dig att må bra än om du belönar dig med godis efter varje yogapass.

Men en signal, en tydlig vana och en belöning är inte tillräckligt för att skapa en bestående vana. Vi behöver skapa ett sug efter vår nya vana. Det gör vi genom att vi med fler och fler repetitioner av vår vana börjar känna av belöningen redan innan vi fått den. T.ex. har man sett i försök med apor som ska trycka på en spak när olika symboler dök upp på en skärm. Om apan tryckte på rätt spak belönades den med en slurk jos och en reaktion i hjärnans belöningscenter skapades. Efter ett tag började belöningscentrum att reagera redan innan de fått josen. Efter en mängd repetitioner räcker det med signalen för att vi ska känna av belöningen. Därmed kommer det att gå allt lättare att genomföra vanan.

Även om det går snabbt att bryta en vana, är risken för återfall stor om det är en vana som utvecklats till ett långvarigt beroende. Hjärnan kan då lätt falla tillbaka till det gamla vanemönstret då hjärnans bana för detta beteende är lättframkomlig under lång tid och beroendets belöning är låttåtkomligt. Det gäller då att minimera de stimuli som kan trigga igång det oönskade beteendet. Även här är stöd från omgivningen viktigt.

Att meditera eller att tro på Gud har visat sig underlätta övergången till bättre vanor. Meditationen innebär en tanketräning som ger tjockare hjärnbark och som gör att man inte reagerar lika känslomässigt som tidigare. Gudstron å andra sidan skapar en kraft som gör att man litar på att man kan lyckas.

På smarta studier kan du läsa mer om att t.ex. få förbättrade studievanor.

Comment (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *