Solen är välgörande och ger oss D-vitamin och välbefinnande. Men det är viktigt att sola med måtta för att minska risken för hudcancer.
Strålsäkerhetsmyndigheten påpekar att det kan vara bra att gradvis vänja huden vid solen.
Se till att omväxlande befinna dig i skugga respektive sol. Ofta är det lagom att vistas i solen 20 minuter eller lite till och därefter uppsöka skugga. Sedan varierar det förstås mellan olika hudtyper, så väldigt mörkhyade personer får väldigt sällan maligna melanom medan blonda eller rödlätta har större risk att få malignt melanom.
Det är också ofta bättre att röra på sig när man är i solen än att ligga helt stilla. När man rör sig får huden omväxlande sol och skugga i större utsträckning och det är mindre risk att man bränner sig.
Krämer med solskyddsfaktorer skyddar i första hand mot brännskador och att huden rodnar. Däremot finns det inga bra studier som visar att det skulle fungera mot att utveckla malignt melanom. För att ha full effekt ska man också smörja på ganska mycket solkräm och det ska göras ungefär varannan timme.
Fakta.Hudcancer
● Hudcancer är ett samlingsnamn för flera diagnoser, huvudsakligen malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer.
● Den som ökar mest är skivepitelcancer och den allvarligaste är malignt melanom.
● Varje år konstateras cirka 60 000 hudcancerfall i Sverige och antalet ökar – under 2000-talet har antalet melanomdiagnoser mer än fördubblats.
● Mellan 80 och 85 procent av alla med malignt melanom i huden botas.
● Omkring 95 procent av all skivepitelcancer kan botas.
● Praktiskt taget alla med basalcellscancer botas.
● Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar snabbast, med ungefär 4 procent per år de senaste 20 åren eller med 400 procent från 1980 till och med 2022.
● Över 120 000 dör årligen i hudcancer enligt Världshälsoorganisationen WHO som lanserat gratisappen Sunsmart som indikerar uv-strålningens farlighet där man befinner sig i stunden och fem dygn framåt. Strålsäkerhetsmyndighetens webbtjänst Min soltid har liknande funktion.
Fakta.Uv-strålning
● Det finns tre typer av ultraviolett strålning: uva, uvb och uvc.
● Uva gör huden brun och tränger längst in. Den gör att huden åldras i förtid och kan orsaka cancer. Uva utgör 90-95 procent av solstrålningen.
● Uvb gör också att huden åldras och kan ge upphov till cancer, men atmosfärens ozonskikt filtrerar bort stora delar av den. Det är uvb som gör att man kan bränna sig, men också den som startar hudens D-vitaminproduktion.
● Uvc är den energirikaste varianten, men den når inte jordytan för att den absorberas av atmosfären.
Forskningsläget när det kommer till utomhusarbete är inte helt klarlagt. Det finns studier som pekar på att det finns en ökad risk för hudcancer, men också att personer som arbetat utomhus har lägre risk för malignt melanom. Spekulationen är att om man långsamt vänjer sig vid sol så kan huden bli lite tjockare.
Antalet personer som diagnostiseras med malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, har stadigt ökat. Förra året diagnostiserades över 5 000 personer med denna sjukdom.
Läs mer: Arbetsrelaterad hudcancer