Thylakoider, membran från gröna blad har positiva effekter på vikt och blodsockersvar

Forskning vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap i Lund har visat att ett membran från gröna blad, thylakoider, har positiva effekter på vikten hos både djur och människor. Tillsats av thylakoider i kosten leder till ett långsammare upptag av näringsämnen från mag- och tarmkanalen, vilket leder till ett lägre blodsockersvar efter måltid.
Andra förbättringar som man funnit hos personer som ätit tillskott av thylakoider är bättre reglerad frisättning av insulin samt sänkta blodfetter.

Man fann även funnit att thylakoider ger en ökning av de hormoner som påverkar mättnaden, och minskar de hormoner som gör oss hungriga, vilket gör att vi håller oss mätta och belåtna en längre tid mellan måltiderna.

Efter en måltid med thylakoider såg man att suget efter t.ex. choklad, kanelbullar och godis eller andra produkterna med hög andel fett och/eller socker sjönk.

Vid en studie på människor blev resultatet att ett tillskott av thylakoider varje dag i tre månader resulterade i en viktnedgång på i genomsnitt ca 5 kg (ca 6% av kroppsvikten).

För att sammanfatta så påverkar tillskottet av thylakoider kroppen på ett fördelaktigt sätt. Thylakoider leder till en förbättrad reglering av blodsocker, insulin och blodfetter, påverkar hormoner som ökar mättnad och minskar suget efter ohälsosam mat. Tillskott av thylakoider har inte heller visat på några biverkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *