Hudvård

Fuktbevarande och öka kollagenet

De effekter man ofta vill ha hos en hudkräm är dels fuktbevarande och dels öka kollagenet. För att öka kollagenet i huden kan man välja en hudkräm som innehåller bakuchiol eller retinol som fungerar uppbyggande på huden. En annan bra ingrediens som fungerar som en antioxidant är gurkmeja som också kan ha keratolytisk effekt, d.v.s. mjuka upp hårda hudproppar och bidra till den naturliga process där huden gör sig av med döda hudceller.

Ögonkräm

Huden runt ögat är tunn och extra känslig. Därför är speciellt kallt väder kan vara en utmaning för den känsliga huden, speciellt runt ögonen.
Tänk på att använda en skonsam rengöring för att inte torka ut den känsliga huden och undvik att tvätta huden för ofta med varmt vatten eftersom det har en uttorkande effekt.

En närande ögonkräm kan vara bra runt ögonen vintertid. En ögonkräm bör innehålla hyaluronsyra och glycerin som binder hudens fukt. Andra bra ingredienser är skvalan från olivolja, vitamin C och E som är antioxidanter. För extra fukt kan man under ögonkrämen använda oparfyrmerad hyaluronsyraserum som hjälper till att binda extra fukt.

Risvatten för hudvård

ris används som en självklar ingrediens idag i många skönhetsprodukter för både hår och hud. Risets många näringsämnen kan nämligen förbättra hårets och hudens tillstånd. Det är bland annat rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter som bidrar till att reparera cellerna som i sin tur förebygger till exempel för tidigt åldrande.

Risets naturliga egenskaper kan även lindra hudirritationer och rena porer då det inte bara tar inte bara bort orenheter på ytan, utan även pormaskar och den överskottsolja som får din hy att kännas fet och oljig. Ris rekommenderas även för att bleka huden, ta bort mörka fläckar och få en jämnare hudton.

Man kan använda det risvatten som blir över efter att du kokat ris på vanligt sätt, men det innehåller inte samma hälsofördelar för huden som när man gör risvatten äkta med större mängd vatten.

Gör såhär:

Koka upp 5 matskedar ekologiskt ris i 2 dl vatten. Stäng sedan av värmen och låt det stå 30 minuter. Sila vätskan och häll upp risvattnet i en sprayflaska och spraya på huden. Du kan även applicera det med en bomullstuss. Använd det i din dagliga skönhetsrutin. Kan appliceras flera gånger per dag.

Läs mer:

Hudnära. Hudterapeuternas hemligheter. Anna Karin Wahlberg och Elin Fagerberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *