nyttigt

Här får du tips kring mat och matvaror och dess beståndsdelar. Vi förklarar på ett enkelt sätt begrepp som GI, fett, mättade och omättade fetter vitaminer, mineraler proteiner och aminosyror. Att äta nyttigt handlar mycket om att äta allsidigt. Det finns en mängd trendiga dieter som blommar upp, ( t.ex. gi-bantning, atkinsons diet, south beach dieten, 5-dagars dieten etc.) De är populära ett tag och faller sedan i glömska.

Dock finns det några få enkla kostregler att hålla sig till som har visat sig hålla i längden. Då behöver man inte banta för att sedan gå upp i vikt igen när bantningskuren är slut.

Dessa är att äta mycket frukt och grönsaker samt fullkornprodukter och omättade fetter. Undvika vitt socker, vitt mjöl och härdat fett. Bra källor för protein är bönor och baljväxter. Ris potatis och fulkornspasta för att få i sig kolhydrater och vegetabiliska oljor för fett.
Så genom att kombinera sunda matvanor med en viss mängd motion kommer vi alla att kunna må bättre och minska risken att drabbas för flera sjukdomar.

Välj vad du vill läsa om i toppmenyn.

annons: