Socker – påverkan och skadeverkningar

Länge trodde man att man skulle hålla nere på sockerkonsumtionen främst av den anledningen att det gav tomma kalorier och riskerade att skapa undernäring genom att man åt mindre av näringstät mat om man åt för mycket socker istället.

Men socker verkar ha betydligt fler negativa effekter på hälsan än så. Framförallt är det fruktos som står för skadeverkningarna. Men inte när vi äter det i frukt eftersom sockret då är inpacketerat bland fibrer.

Vanligt socker består av hälften fruktsocker (fruktos) och hälften druvsocker (glukos). Druvsocker används som energi i hjärna eller musker. Fruktsocker transporteras via en ven direkt till levern.  Om vi inte samtidigt rör på oss tillräckligt för att förbränna energin startar en fettbildning som på sikt kan orsaka fettlever.

 

Cancer
Fettlever i sin tur kan öka risken för levercancer. Genom att undvika socker och gå ner i vikt kan fettlevern gå tillbaka.  Ett högt sockerintag ökar också risken för andra cancerformer. Cancer i prostata och bukspottkörtel är vanligare bland högkonsumenter av socker visar svensk forskning.

Demens och Alzheimer
Ett högt sockerintag tros också öka risken för demens. Ett högt blodsocker kan ge skador på hjärnans blodkärl och resultat publicerade i tidskriften Jama Neurology där man har låtit försökspersoner äta två olika dieter: en med snabba kolhydrater och mycket mättat fett, och en med långsamma kolhydrater och lite mättat fett visar på sockrets påverkan på utvecklingen av Alzheimers. Forskarna undersökte hur de olika dieterna påverkar riskmarkörer för alzheimer i försökspersonernas ryggmärgsvätska. De har bland annat tittat på halterna av så kallat beta-amyloidprotein. Detta protein klumpar ihop sig i hjärnan på personer med alzheimer och höga halter är en riskfaktor för sjukdomen.

Det visade sig att dieten med snabba kolhydrater och mycket mättat fett, ledde till att nivåerna av beta-amyloid ökade i ryggmärgsvätskan. Dieten med lågt glykemiskt index och lite mättat fett gav motsatt och positiv effekt. Forskarna menar att detta sannolikt beror på att dieten påverkar insulinnivåerna i blodet. När en person har bukfetma och reagerar dåligt på insulin, får de mycket insulin i kroppen. Detta i sin tur leder till att halterna insulin i det centrala nervsystemet minskar och att även hjärnan reagerar dåligt på insulin. Insulin verkar behövas för att transportera bort betaamyloid från hjärnan. När transporten fungerar dåligt kommer betaamyloid ansamlas och klumpa ihop sig vilket är kopplat till alzheimer.

Diabetes
Ett högt sockerintag kan öka risken för typ 2 – diabetes. En till två burkar läsk om dagen ökar risken med 26 procent jämfört med dem som dricker mindre läsk visar en sammanställning av åtta studier med totalt mer än 300 000 personer. Även ett högt intag av fruktjuice kopplats till ökad risk för typ 2 diabetes.

Karies
Kariesbakterier i munnen bryter ner sockret till syror som fräter på tänderna. Saliven klarar att neutralisera syran från ungefär fem måltider om dagen men om man äter mer än det riskar frätskadorna på tänderna att öka.

Övervikt
Personer som dricker mycket sötade drycker

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *