Testosteron i kroppen

Testosteron är ett könshormon som bildas främst i testiklarna hos män, men även i äggstockarna hos kvinnor samt i binjurarna hos både män och kvinnor. Under puberteten ökar produktionen av testosteron hos både män och kvinnor, men ökningen är mycket kraftigare hos män. Det är testosteronet som bidrar till utvecklingen av mannens könsorgan, muskeltillväxt och mörkare röst. Testosteron ger också en ökad sexlust hos män. Hos kvinnor är den ökade sexlusten under puberteten förmodligen en kombination av ökade halter av både testosteron och det kvinnliga könshormonet östrogen. Den sexuella aptiten hålls sedan igång under livet bland annat med hjälp av testosteron.

Testosteron kan också bidra till att vi känner oss pigga och alerta. Ett lågt testosteronvärde kan orsaka bland annat en konstant trötthetskänsla och göra oss mer lättirriterade. Sömnbrist och nedstämdhet är ytterligare symptom som kan uppstå på grund av testosteronbrist.

Testosteronnivån sjunker ofta under medelåldern. Det kan vara en naturlig process men även livsstilsfaktorer och förekomst av vissa sjukdomar spelar in. Det finns t.ex. en koppling mellan låga testosteronnivåer och övervikt, depression, hjärt/kärlsjukdom samt reumatisk sjukdom. Även stress kan ge brist på testosteron och andra könshormoner. Brist på mineralet zink kan också ge testosteronbrist eftersom zink är viktigt för produktionen av testosteron.

Vid testosteronbrist kan man också tillföra förstadier till hormonet testosteron vilket ger en höjning av testosteron i kroppen.

Man kan också tillföra en sammansättning av substanser som ger mer testosteron i blodet t.ex. maxulin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *