Attraktiv med sund livsstil

Att leva hälsosamt är inte bara bra för vår hälsa. Det påverkar också hur attraktiva vi uppfattas av andra. Studier har visat att vi dras till utseenden som signalerar hälsa. T.ex. har en studie av 74 manliga studenter visat på ett samband mellan hur attraktiva de skattades av kvinnliga studenter och hur välfungerande immunförsvar de hade.  De som skattades som attraktiva hade också en högre halt av det manliga könshormonet testosteron samt lägre nivå av stresshormon vilket också hänger samman med bättre immunförsvar.

För kvinnor har man inte sett lika tydlig koppling mellan attraktivitet och immunförsvar men stressade kvinnor skattades som klart mindre attraktiva. Kraftig stress sänker nivån av könshormonet östrogen och därmed också fertiliteten. Höga nivåer av stresshormon kan påverka hur fett lagras in i ansiktet samt öka risken för akne. Långvarig stress kan också öka risken för bukfetma eftersom stresshormonet kortisol dirigerar matens kalorier till buken.

Även motion och sömn har betydelse då god sömn kan minska risken för kronisk stress i kroppen.  Även fysisk aktivitet minskar mängden stresshormon och kan öka manligt könshormon testosteron.

Även hudens färg har betydelse, speciellt hos kvinnor. Hög nivå av karetonoider och det mörka pigmentet melanin i huden uppfattas som attraktivt hos en västerlänsk befolkning. Karetonoider är gula och orange färgämnen som finns i frukter och grönsaker och som även ger huden en gulaktig ton. Karotenoider verkar som antioxidanter i kroppen och hjälper till att bryta ner fria radikaler, potentiellt skadliga ämnen i kroppen men de hjälper också till att stärka kroppens immunförsvar och kan även höja nivåerna av testosteron i kroppen.

Höga testosteronnivåer kan manifesteras genom skäggväxt och låg fettinlagring och kan vara förklaringen till att detta kan uppfattas som attraktivt.

Totalt finns 600 olika karotenoider i maten som delvis förstärker varandras effekt. Därför är det bra att äta varierat av frukt och grönsaker.

Även intag av fettsyran omega 3 kan göra oss mer attraktiva då det dämpar inflammation och stimulerar inlagring av fett på bröst, ben och höft istället för runt magen. Ett hälsosamt intag av omega 3 fett kan man få genom att äta fisk eller använda rapsolja och linfröolja t.ex. i sallader.

Högt intag av mättat fett har däremot i ett par studier kopplats till ökad risk för bukfetma.

Även en rad psykiska egenskaper som självsäkerhet, intelligens och generositet gör män mer attraktiva i kvinnors ögon. Även egenskaper som att vara ambitiös, välklädd och vänlig mot barn uppskattas av kvinnor. Kvinnor ser också män som är något längre än medellängd som mer attraktiva. Även här har det visat sig att män något längre än medellängd har bättre immunförsvar än korta och väldigt långa män.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *