Rätt mat vid olika livssituationer

Rätt mat kan vara nyckeln till hälsa. Men vad som är rätt mat beror på vilken situation i livet du är i. Vilka gener vi har kan styra vilken sorts mat vi mår bra av. Men man kommer långt med att anpassa sin mat efter sin ålder och livssituation.

Barn och tonåringar.
D-vitamin
Små barn har ett högt behov av D-vitamin. Därför rekomenderas ett tillskott med 10 mikrogram om dagen från fyra veckor upp till två års ålder. Man kan fortsätta ta tillskott under vinterhalvåret upp till 5 års ålder.

Järn
Om barnet eller tonåringen är trött, blekt och lätt blir andfått, kan det vara tecken på järnbrist och man kan kontrollera järnnivån med ett enkelt blodprov. Järnbrist är inte helt ovanligt hos barn och vid behöv kan man ta järntillskott. Bra järnkällor i maten är gröna grönsker, baljväxter, fullkornsprodukter och torkad frukt, samt kött och blodpudding. C-vitamin i samband med måltiden stimulerar järnupptaget.

Kvinnor 18-50 år
Järn
Riklig mens eller graviditet kan leda till järnbrist. Vid behöv kan man ta järntillskott. Bra järnkällor i maten är gröna grönsker, baljväxter, fullkornsprodukter och torkad frukt, samt kött och blodpudding. C-vitamin i samband med måltiden stimulerar järnupptaget.

Folsyra
Kvinnor som planerar att bli gravida kan ha nytta av tillskott av folsyra på 400 mikrogram per dag för att minska risken att föda ett barn med ryggmärgsbråck. Skyddseffekten är som störst under första graviditetsmånaden.

Magnesium
Stress kan förbruka extra magnesium i kroppen, så mycket grönsaker och fullkornsprodukter i kosten eller tillskott av magnesium kan väga upp för detta. Grönt te som innehåller det lugnande ämnet teanin kan också vara bra.

Män 18-50 år
Fettsyror
Fet fisk hjälper till att hålla blodtryck och blodfetter i schak. Fiskens omega-3 fettsyror kan minskar också risken för arytmi.

Magnesium
Stress kan förbruka extra magnesium i kroppen, så mycket grönsaker och fullkornsprodukter i kosten eller tillskott av magnesium kan väga upp för detta. Grönt te som innehåller det lugnande ämnet teanin kan också vara bra.

Kvinnor 50-90 år
D-vitamin
Från 60 års ålder kan det vara bra med tillskott av D-vitamin om man inte är utomhus väldigt mycket.

Växtöstrogener
Sojaprodukter eller eller kosttillskott med soja eller andra växtöstrogener kan lindra klimakteriebesvär.

Kalcium
Tillskott av kalcium har setts minska risken för benskörhet.

Män 50-90 år
Lykopen
Att äta mycket tomater eller lykopen i form av kosttillskott kan minska risken för prostatacancer.

D vitamin
Från 60 års ålder kan det vara bra med tillskott av D-vitamin om man inte är utomhus väldigt mycket.

Vegetarianer
D vitamin
D-vitaminintaget hos vegetarianer kan vara ganska lågt. Försök att vara i dagsljuset en stund varje dag. Man kan också äta d-vitamin som tillskott eller genom vitaminberikade livsmedel.

Järn
Bra järnkällor är gröna grönsaker, baljväxter, tofu, fullkornsprodukter eller torkad frukt.

Selen
Om man huvudsakligen äter svenskproducerad mat kan selenintaget bli lågt. Tillskott eller ett par importerade nötter, t.ex. paranötter kan motverka detta.

Omega 3

Intaget av omega 3 kan bli lågt för vegetarianer. Bra källor är t.ex. rapsolja, linfröolja, linfrön och valnötter.

Veganer
Veganer bör vara uppmärksamma på samma näringsämnesbrister som vegetarianer, samt ytterligare ett par:

Vitamin B12
Om man inte äter kött eller mjölkprdukter får man i sig begränsad mängd B12. Istället kan man få i sig detta via vissa alger eller kosttillskott.

Kalcium
Om man inte äter mjölkprodukter är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med kalcium. T.ex. genom sesammjölk eller andra produkter som innehåller sesamfrön. Gärna oskalade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *