Nyttoeffekter av gurkmeja

Gurkmeja har används i över 4000 år för att behandla en mängd olika sjukdomar och vid olika symptom.
Studier visar att gurkmeja kan hjälpa till att stävja infektioner, inflammationer, matsmältningsproblem. Men studier visar också att det ger ett friskare hjärta och hjärna och till och med kan hämma uppkomsten av vissa typer av cancerformer.

Gurkmeja är hemmahörande i sydvästra Indien och är en del av ingefärsfamiljen.
1. Minskar inflammationer

Gurkmeja kraftigt antiinflammatorisk. Kryddan innehåller ett tjugotal olika antiinflammatoriska ämnen varav det mest betydande är kurkumin.
2. Reducerar risken för cancer

Många lab- och djurtester visar på att kurkumin, som är en aktiv del i gurkmeja, ”motverkar flera viktiga molekylära vägar inblandade i hur cancer utvecklas, växer och sprider sig.”
I en studie slår forskare fast gurkmeja kan ha en positiv effekt vid leukemi, lymfom, bröstcancer, cancer i äggstockarna, hud cancer och flera andra cancerformer.

3. Förebygger Alzheimers

Bland gurkmejans viktigaste hälsoeffekter är de positiva effekterna som den har på vår hjärna. Enligt flera studier hjälper gurkmeja vår inlärningsförmåga och dessutom så hjälper kryddan att förebygga Alzheimers.
Bland annat har en studie vid Linköpings universitet visat att kurkumin förlänger livet på bananflugor med Alzheimers symptom.
En annan studie som publicerats i Public Library of Science visar att ämnet hjälper hjärnan att skapa ny kopplingar.

4. Bra för hjärtat

Kurkuminet i gurkmejan innehåller också syror som skyddar ditt hjärta. I en studie gjord vid Universitetet i Maryland så har forskarna kommit fram till att ämnet hjälper mot plack i hjärtat och hjärnan som annars kan leda till hjärtattacker och stroke.
Kurkumin sänker också kolesterolet och förebygger blodproppar.

5. Lindrar reumatism

På grund av gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper så menar många att kryddan hjälper vid reumatiska symtom. Många menar också att gurkmeja har större antiinflammatoriska egenskaper än många receptbelagda mediciner.
Enligt en studie publicerad i US National Library of Medicine and National Institutes of Health, upplevde patienter med reumatism en minskning av ömhet och en minskad sjukdomsaktivitet.

 

För att det verksamma ämnet, kurkumin ska bli biotillgängligt, d.v.s. kunna tas upp optimalt av kroppen bör det blandas med färskmalen svartpeppar. Dessutom tas det lättare upp i kroppen om det blandas med lite fett, eftersom det är fettlösligt. Slutligen ökas upptaget vid upphettning, eftersom upphettning löser ut kurkuminet.

För att maximera upptaget kan man alltså göra en gurkmejapasta genom att blanda 1/2 dl. mald gurkmeja med 1-2 dl. vatten och 1/3 tsk. svartpeppar i en kastrull och låta sjuda på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då tills det tjocknar som en pasta. Förvara i en glasburk i kylen i upp till två veckor.

För att utnyttja det förbättrade upptaget i kombination med fett kan man sedan blanda med lite kokosolja eller göra sin egen guldmjölk:

Guldmjölk
3 dl mjölk eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta (se ovan)
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 – 1 tsk. kokosolja
en nypa svartpeppar
en nypa cayannepeppar
1/2 tsk honung
eventuellt riven ingefära

Häll upp mjölken i en kastrull. Tillsätt pastan och övriga ingredienser. Låt sjuda några minuter. Klart att servera.

Comment (1)

  1. Hejsan! Jag har idag läst på food pharmacy att kurkuminet förstörs vid upphettning.
    Skulle förstås vilja veta vad som är korrekt..
    Vänligen Annika Lindström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *