Lindring och bot mot tinnitus

Tinnitus är att höra ljud, ofta ringningar susningar eller en pipande ton som inte har en yttre källa.

Olika orsaker till tinnitus kan vara exponering för höga ljud, hörselnedsättning, buller, biverkningar av läkemedel, sjukdomar, virusinfektioner, fysiska skador till exempel pisksnärtskada, felaktigt bett, stress och depressioner

Cirka 15 procent av svenska folket har tinnitus, i olika grad men det är bara 1-2 procent som har stora besvär. 80% av de som har tinnitus  har även nedsatt hörsel.

Det kan finnas olika metoder som lindrar eller botar tinnitus.

Akupunktur

Man kan också behandla de patienter  vars tinnitus beror på en hörselnedsättning som är normal för åldern med akupunktur. Den ger ett minne i hjärnan som det gäller att stöta bort. Min erfarenhet är att akupunktur stör tinnitusminnet.

Avslappningsövningar

Stress och depression kan förvärra tinnitus. Mental träning med avslappning kan därmed hjälpa  en del med tinnitus. ”Mental träning för dig som har tinnitus” är en cd från Fonix Musik med Mikael Widerdal, diplomerad mental tränare, avspänningspedagog och polaritetsterapeut.– Det handlar om att ändra karaktär på sin upplevelse av tinnitus genom olika övningar. Det kan vara att fundera över vilken färg man tycker tinnitusen har, eller att ligga på golvet, titta upp i taket och med små rörelser rita en åtta med näsan. En övning som gör att nacke och axlar slappnar av
En annan viktig del av behandlingen är hjälp vid insomningen.

Mindfulness

En del personer har  käkproblem som kan ge tinnitus, då kan avslappning och bettskena vara värt att pröva, Även mindfulness handlar om att  påverka sitt förhållningssätt.

– Mindfulnessträning hjälper oss att ändra förhållningssättet till såväl tinnitus som till smärta. Det ger en ökad känsla av kontroll och patienten påverkas mindre.

Det finns t.ex. ett Mindfulness program för de som lider av tinnitus på nätet som är skapat av  Ola Schenström.

Kognitiv beteendeterapi

För de cirka två procent av befolkningen som har stora besvär av sin tinnitus rekommenderar Gerhard Andersson, professor vid Karolinska Institutet samt Linköpings universitet, kognitiv beteendeterapi, KBT, för att få hjälp att leva ett bättre liv.

– Tinnitus kan leda till en rad negativa konsekvenser, man kan sova dåligt, vara spänd, ha svårt att koncentrera sig, känna stress, vara nedstämd och ledsen. Om tinnitusbesvären får stor plats i det dagliga livet är den svårare att stå ut med. Genom KBT kan man jobba med nedstämdheten och hur man kan förhålla sig till ljud.

Behandlingen ut på att lära sig hantera situationen, att nå en acceptans att man kan leva ett så bra liv som möjligt utan att förneka besvären, förklarar Gerhard Andersson.

Speciella hörselapparater

Patienter med tinnitus som beror på en hörselskada har inte samma effekt av akupunktur. De kan istället se om de kan bli hjälpta av  speciella hörapparater. En hörapparat gör att omgivande ljud förstärks och på så sätt märks tinnitusen mindre.

3 Kosttillskott

Man kan prova   cirkulationsfrämjande naturmedel med magnesium eller preparat med gingko biloba eller Tone.

Läkemedel under utveckling
ett brittiskt forskarteam kom 2012 med ett förslag  till hur man kan lugna de överaktiva nervcellerna i hjärnan som tros orsaka tinnitus.  Genom att studera vad det är som händer i dorsal Cochlear Nucleus , den del av hjärnan som tolkar de signaler om olika ljud som skickas från nervcellerna i örat fann man att när cellerna i hjärnan blir utsatta för höga ljudnivåer blir de störda och börjar tolka och skicka ut ljud oregelbundet, vilket så småningom leder till tinnitus.

Forskarna hittade störningar i de kalium-kanaler som styr cellernas förmåga att återgå till sitt vilotillstånd och därmed tystnad.

I och med upptäckten av kaliums betydelse för utvecklingen av tinnitus undersöker nu forskarteamet om det går att få fram ett läkemedel som kan förebygga åkomman. Dock kan dessa finnas på apoteken först om ett par år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.