Rensa kropp och sinne med avhållsamhet, avgiftning, detox eller fasta

Avgiftning, detox eller fasta. Namnen och metoderna för att  rensa kroppen är många. Och ibland handlar det  inte enbart om att avgifta kroppen. Förr talade man om askes. En ”livsföring i avhållsamhet från njutningar” för att fostra kroppen och rena sinnet, till exempel under den 40 dagar långa fastetiden inför påsken. I mitten på 1900-talet var fastemarscher populära och under 2000-talet talar många om detox. Syftet är ofta detsamma. Att få en period av vila och utrensning i  överflödet av mat, prylar och information.


En vit månad
För den som dricker alkohol kan t.ex. en vit månad då man inte alls dricker alkohol varje år vara bra för att undvika en spiralliknande konsumtionsökning och en kontroll att man inte är beroende av spriten.  Och tanken är just att man inte ska dricka någon alkohol under den vita månaden, inte ens lättöl.  ”Lite” eller ”lagom” kan egentligen betyda vad som helst. Men ingenting är – ingenting. Det är lätt att definiera, och det blir en kraft i själva beslutet.

Ren och oraffinerad mat
En detoxkur  vad gäller födan kan innebära alltifrån att man bara intar flytande föda till att man bara äter så ren och oraffinerad mat som möjligt. Främst frukt, nötter och grönsaker.  Ingen alkohol, kaffe eller te. Inget socker. Inga mjöl- eller mjölkprodukter vilket innebär att man undviker gluten och laktos. Ofta kan man känna sig trött och hängig till en början när gifter frigörs i kropppen, men efter ett par dagar känner sig många enormt pigga.

Växter som har utrensande effekt
För att förstärka den utrensande effekten kan man inta växter eller preparat  som har en utrensande effekt:
Björk. Urindrivande effekt.

Fänkål. Lindrar matsmältningsbesvär.

Inulin. Ett fiberliknande ämne som finns som extrakt eller i jordärtskocka, lök och svartrot och utgör föda åt nyttiga bakterier i tarmen.

Kronärtskocka. Kan öka bildningen av galla vilket förbättrar matsmältningen.

Magnesium. Har i större doser en laxerande effekt.

Maskros. Urindrivande och laxerande och effekt och stimulerar bildning av galla.

Psylliumfrö. Kan lindra vid förstoppning och uppsvälld mage.

Rosmarin. Urindrivande och lindrar matsmältningsbesvär.

Det finns en rad detox-preparat i hälsokosthandeln:
Biodrain. Utrensande örttablett med Cikoriarot, citrusfruktfibrer, psylliumfrö, spirulina, rödklöver, maskros, kronärtskocka, gullris, timjan och  mariatistel.

Flor-Essence. Avgiftande vätska innehållandes extrakt av rödklöver, kelp, vattenkrasse, kardborrerot, bergsyra, röd alm, turkisk rabarberrot och benediktinertistel.

Pure Clense. Utrensande tablett med Magnesium, aloe-gel, rabarberrot, rödalm, läkemalva, fänkål, ingefära, kronärtskocka, gurkmeja, rödbeta, maskrosrot, hagtonsbär, mariatistel, kungsljus, rödklöver, stor kardborre, skelört m.m.

MethodDraine Detox. Extrakt som aktiverar kroppens renande funktioner med grönt te, björkblad, blåstång, fänkål, kardborrerot, kronärtskocksblad, maskrosrot, styvmorsviol, älgört samt fruktjuice och tamarindfruktkött.

Ultra Detox. Ört och fiberdrink för detox med psylliumfrö, hibiskusblommor, lakritsrot, rödbeta, kelp, kanel, vitlök, bentonitlera, berberis, vitpil, salvia, olivblad, maskrosrot, aloe vera-blad, ingefära m.m.

 

Utvärtes detox
För att utöka utrensningen kan man bada bastu eller göra lymfmassage hos en terapeut.   Man kan också göra en tarmsköljning hos terapeut men nyttan med detta är omdiskuterad och inte vetenskapligt belagd.

Fasta

Fasta är ett naturlig sätt att avstå från vissa födoämnen som man brukar inta under 1-10 dagar.  Unter fastan  intar man rikligt med vätska så kroppen inte torkar ut. Man bör bara fasta om man vuxen och är helt frisk och inte gravid eller ammar barn ​

Den största vinsten för kroppen när du fastar är att den får en naturlig möjlighet till vila och återhämtning. Det har visat sig att fasta hjälper kroppen till att rensa ut gifter och slaggprodukter som finns lagrade i kroppen.  Fasta har också sagts vitalisera ämnesomsättningen, stärka immunförsvaret,  förbränna överflödigt kroppsfett  samt stimulera cellproduktionen.

Skärmfasta

Om man känner att något annat tar upp en stor del av livet, t.ex. datorn eller TV:n kan man begränsa eller avhålla sig från mediet en period för att få distans och uppleva andra saker.

Köpstopp

Att ta en månad eller ett år då man inte köper något annat än det nödvändigaste för överlevnaden. Man kanske inte behöver bli lika radikal som Filmaren John Webster i Helsingfors som tog hela familjen med på  ett  radikalt detox-experiment: att under ett års tid försöka låta bli att konsumera råolja i alla dess former. Bilkörningen till jobb och dagis, shoppingrundorna, plastpåsar, semesterresorna söderut tvingades ifrågasättas.
Oavsett vad man väljer så kan man komma att uppleva att plötsligt förändra sina självklara och närmast osynliga livsrutiner skapar medvetenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *