Kost och hjälpmedel vid reumatism

Vid reuamatism är kortisonsprutor och cellgifter i låg dos  en vanlig behandling. Men det finns alternativ.  Inflamationshämmande medicin mot svullnad och smärta, så kallade cox-hämmare eller NSAID kan också användas för att minska smärta, svullnad och stelhet.

Doktor Rolf Nordemar rekomenderar bland annat kinesisk akupunktur vi reumatism. Kombinerat med träning och rätt kost kan det vara så effektivt att inga andra mediciner behvös.  Många reumatiker upplever att de blir bättre av att utesluta  kött och alla mjölk- och äggprodukter ur sin kost. Att vegankost är bra vid reumatism har också visats i vetenskapliga studier.

Om man är överviktig är det bra att gå ner i vikt för att lederna då belastas mindre.

Det finns också ett stort vetenskapligt stöd för att omega-3-fettsyror, som finns bland annat i fet fisk som lax och makrill har god effekt på ledsjukdom. Omega 3 finns även i rapsolja, avokado och nötter.  Omega 3 kan också tas som tillskott, i kapselform eller liknande.

Omega-6-fettsyror  påverkar snarare inflammatoriska faktorer negativt. Omega 6 finns bl.a. i rött kött. Griskött innehåller även arakidonsyra som kan ha en negativ påverkan vid reumatism.

Det är också viktigt att få tillräckligt med kalcium och D-vitamin i kosten och vid behov kan man komplettera med kosttillskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *