Förhållandet mellan Omega-3 och Omega-6 avgörande

Fett sågs länge som något ohälsosamt som skulle undvikas i den mån det gick. Sedan har det visat sig att fett i lagom mängd och i rätt proportioner är nyttigt för kroppen och då framförallt fleromättat fett t.ex. omega 3 och omega 6. Fleromättat fett är uppbyggt av molekyler med krokig form och är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga essentiella fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3 och omega 6 och för bästa effekt verkar det vara förhållandet mellan intaget v omega 3 och omega 6 som är avgörande för hur välgörande det är.
Förhållandet mellan omega 3 och omega 6 avgörande
När vi äter mat med omega-3 eller omega-6 fettsyror kommer dessa att omvandlas med hjälp av enzymer till längre fettsyror med specifika funktioner i kroppen.
Då vår kost normalt är mer rik på omega-6  som finns bland annat i margarin, animaliska livsmedel och oljor och det är samma enzymer i kroppen som omvandlar omega 3 och omega 6 till längre fettsyror kan en för hög andel omega 6 i kosten medföra att enzymerna inte räcker till för att omvandla tillräcklig mängd omega 3 till längre fettsyror, t.ex DHA och EPA via mellansteget alfalinolensyra. Eftersom vår kost normalt är rik på omega-6, behöver man sällan tänka specifikt på att få i sig tillräckligt av det medans många får i sig för lite av omega-3.

 

DHA och EPA
DHA och EPA är två långa omega-3 fettsyror som kroppen med hjälp av enzymer bildar från omega-3 fettsyror. Ett annat alternativ är att få i sig DHA och EPA direkt. Dessa långa fettsyror finns färdiga i fet fisk som sill, makrill och lax.

Nyttoeffekter av omega-3
Omega-3 fettsyrorna kan sänka höga blodfetter, och har gynnsam effekt på hjärta och kärl för att motverka hjärt-och kärlsjukdomar. Omega-3 har också en antiinflammatorisk effekt, vilket bl.a. gör att det motverkar reumatism.  samt att det kan göra blodet mer lättflytande.
Omega-3 fett har också  stor betydelse för hjärnans celler. Forskning visar bland annat att omega- 3 kan motverka risk för att drabbas av sjukdomar relaterade till hjärnan som demens, depession och koncentrationssvårigheter.
Ett högt intag av omega 3 verkar kunna ha en skyddseffekt vid några av våra vanligaste cancerformer. T.ex. löper kvinnor med högt intag av omega 3 mindre risk att drabbas av bröstcancer och forskning har visat på minskad dödlighet i prostatacancer hos män med högt intag av omega 3.

Nyttoeffekter av omega-6
Även omega-6 kan ha en antiinflammatorisk effekt och ha en skyddande effekt vid hjärt- och kärlsjukdomar,

Omega tre finns i fisk, rapsolja linfrön och valnötter
Genom att äta fisk 2-3 gånger i veckan kan du se till att du får tillräckligt av fettsyrorna EPA och DHA.
Är du vegetarian eller vegan behöver du få i dig omega-3 på annat sätt.
Linfrön, valnötter, rapsolja, linfröolja och sojaolja är bra källor till omega 3. Dessa livsmedel innehåller dock ej färdiga DHA eller EPA.  Dock kan man få EPA och DHA från alger.

Kan man äta för mycket omega-3?
Ett mycket högt intag av omega-3 fettsyror kan orsaka ökad blödningsbenägenhet. Detta är dock extremt ovanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *