Slipp fästingbett, minska risken för fästingbett och kontrollera om ett fästingbett är farligt

Att vara ute i naturen är både hälsosamt, skönt och välgörande men det finns djur som kan orsaka problem.
Ett av dem är fästingen som kan ge kliande bett och som kan sprida sjukdomar som TBE och Borelia.

Även om man vaccinerar sig mot TBE så finns det inget vaccin som skyddar mot borelia, så om man får borelia kan man behöva behandlas med antibiotika.

Men det finns en del tips för att minska risken att bli fästingbiten.

Eteriska oljor
Vissa eteriska oljor sägs vara avskräcka fästingar. Vi människor tycker att de doftar gott, men många insekter, däribland fästingar undviker doften.

Lavendel har en mycket angenäm doft enligt de flesta människor, men många insekter skyr vanligtvis lavendel.
Polejmynta är en släkting till myntan och är giftig för många insekter.
Citrongräsolja doftar underbart gott av citrus och kan strykas direkt på huden.
Eukalyptus kan användas för att hålla insekter på avstånd men också lindra klådan vid bett om man redan råkat illa ut.
Lime är en doft som insekter inte gillar. De kommer inte i närheten om du baddat lite på huden eller sprayat lite olja på kläderna.

Vitlök
Enligt en svensk studie så är risken för fästingbett mindre hos den som ätit vitlök eller vitlökskapslar.
I t.ex. en svensk studie på 100 kustjägare minskade risken att bli bitna av fästingar och även antalet bett hos de som väl blev bitna med 30% hos de som fick vitlökskapslar motsvarande två vitlöksklyftor per dag. Det är den i vitlök verksamma substansen altum satirum som man tror att fästingarna inte tycker om.

Skyddande kläder
Om du är ute och vistas i områden där det finns gott om fästingar, och speciellt om det är i områden där det är känt att fästingarna bär på TBE eller borelia är det ett klokt tips att bära heltäckande kläder med stövlar, långbyxor och långärmad tröja.
Mörka kläder drar till sig färre fästingar, men däremot kan det vara lättare att upptäcka och borsta bort fästingar om man bär ljusa kläder.

Undvik om möjligt att gå i ris och högt gräs, särskilt på morgnarna och i fuktig terräng.

Tidig kontroll
Om man tittar igenom kroppen efter att man varit ute i naturen där man vet att det finns fästingar kan man upptäcka fästingarna tidigt, kanske redan innan de bitit sig fast. Ta hjälp av en kompis och titta igenom hela kroppen även t.ex. knäveck och armhålor.

Om du har fått en fästing som bitit sig fast bör du ta bort den så snabbt som möjligt. Åtminstone när det gäller borrelia så överförs oftast ingen smitta under de första timmarna, så ju tidigare man tar bort fästingarna desto mindre risk för infektion.

Använd pincett eller fästingborttagare. Ta tag om fästingen, så nära huden som möjligt, och dra långsamt rakt ut. Efteråt bör du tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Om du har fått ett fästingbett är det vanligt att det kliar och blir lite rött vid fästingbettet, men oftast brukar det gå över efter några dagar och du behöver då inte söka vård. Om du däremot upplever symptom som inte försvinner en tid efter ett fästingbett, så bör du kontakta din läkare.

Vid TBE, fästingburen hjärninflammation, tar det oftast fyra till tio dagar från smittotillfället innan du blir sjuk. Några vanliga symptom är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Ofta blir man sedan återställd, men ibland kan viruset sprida sig till hjärnan. Då kommer symptom som hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter.

Det vanligaste symptomet på borrelia, en infektionssjukdom, är hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter. Huden kan även domna och klia och denna rodnad uppstår en till fyra veckor efter att du har fått ett fästingbett. Andra symptom är trötthet, huvudvärk och värk i muskler och leder. Om sjukdomen sprider sig kan du få symptom som feber, viktnedgång och tillfällig ansiktsförlamning.

Brokig hundfästing

Fästingar hos husdjur
Även husdjur som hund och katt blir ofta fästingbitna. Det varmare klimatet har också gjort att fästingarter som tidigare inte funnits i Sverige nu börjat dyka upp här. T.ex. har arten Brokig hundfästing hittats i Sverige de senaste åren. Brokig hundfästing kan bära på en malarialiknande parasit, som hos hundar kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen babesios.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *