Vitaminer och mineral

Vitaminer är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen, varav de flesta kroppen inte  kan bilda själv utan som måste tillföras födan. En del vitaminer kan dock kroppen tillverka själv, t.ex. D-vitamin vid exponering för sol och K-vitamin som kan tillverkas av bakterier i tarmen. Brist på något vitamin ger upphov till olika typer av bristsjukdomar.

Kroppen behöver också vissa mineraler som är olika essentiella grundämnen. De mineraler som kroppen behöver är fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, molybden, selen och zink.

Vitaminer

 • A-Vitamin behöver vi för tillväxt, synen och är det är bra för vår hud och våra slemhinnor. A-vitamin finns i mjölk, smör och margarin. A-vitaminet behövs för att reglera nivån av kalcium (kalk) i kroppen
  Ett förstadium, s.k. provitamin, till A-vitamin, finns i gröna och gul/röda grönsaker. Vitamin A är ett fettlösligt vitamin och kan lagras i kroppen.
 • B-Vitamin behövs för att nerver och muskler ska fungera. Vitaminet finns i kött och fisk, i ärtor, bönor och i spannmålsprodukter. B-vitaminerna  är vattenlösliga. Därmed kan inte kroppen lagra vitaminet utan det bör helst tillföras kroppen varje dag. Undantaget är vitmin B12 som kan lagras i levern.
 • C-Vitamin finns det mycket av i citrusfrukter, kiwi, svarta vinbär, jordgubbar, blomkål, vitkål och broccoli. C- vitamin är  en viktig så kallad antioxidant. Antioxidanter förstärker kroppens eget skydd mot sjukdomar. C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin och kan inte lagras i kroppen.
 • D-Vitamin behövs för att ska kroppen kunna tillgodogöra sig kalk. Vitaminet finns i kött, fisk, mjölk och smör. Provitamin till D-vitamin finns i grönsaker, de lagras i huden och utvecklas med hjälp av solens strålar till D-vitamin.
 • E-Vitamin finns i lax, oljor, nötter, mandlar, vetegroddar och avocado. E-vitamin är en antioxidant och ett fettlösligt vitamin.
 • K-Vitamin finns i mörkgröna bladgrönsaker. Vitamin K behövs för att blodet ska kunna koagulera. Är ett fettlösligt vitamin.

Mineraler

 • Kalcium är viktigt för musklernas funktion, för ett starkt skelett och för starka tänder. Kalcium finns i mjölkprodukter och gröna grönsaker som broccoli och spenat.
 • Selen är en antioxidant. Finns bl.a. i  kött, fisk och skaldjur.
 • Järn behövs för kroppens transport av syre från lungorna till kroppens alla vävnader. Järn finns bl.a. i kött, baljväxter, fullkornsbröd och grönsaker. Symptomet på järnbrist är bland annat trötthet och känslighet för infektioner.
 • Zink finns i betydande mängder i kött, krabba och bönor. Zink behöver vi bland annat för att kunna bilda proteiner samt för sårläkning.

Läs mer om vitaminer och mineral.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.