Stå emot sötsuget och få fart på förbränningen

Stå emot sötsuget

Många bestämmer sig för att följa en viss diet och inte småäta mellan måltiderna men så kommer sötsuget krypande och man faller offer för frestelsen. Ett första steg är att inte välja en för strikt diet, och inte satsa på en alltför snabb viktnedgång. Om man skär ner för mycket på kaloriintaget vid måltiderna i förhållande till vad man brukar äta kan det bli svårt att låta bli att äta mellan måltiderna.  Här kommer några fler tips på hur man kan stå emot sötsuget.

  1. Börja med att fråga dig om du verkligen är hungrig eller om det bara är belöningssystemet i hjärnan som spelar dig ett spratt. Konstaterar du att det är verklig hunger du känner kan du äta en morot, tomat, gurka eller andra kalorisnåla grönsaker, så dämpas hungern och du klarar dig tills det är dags att äta en riktig måltid.
  2. Om du inte borde vara hungrig, men ändå känner dig sugen kan du dricka ett glas vatten och vänta tio minuter. För det mesta går suget över utan att du behöver göra något särskilt. Påminn dig om att det inte är farligt att vara hungrig eller sugen, bara irriterande.
  3. Suget sitter i hjärnan och därför går det att minska problemet genom att aktivera hjärnan med annat, som att lösa korsord eller sudoku, ringa en kompis, spela spel på datorn eller liknande. Att ta en joggingtur eller liknande minskar också sötsuget. Fokusera på något du ska göra t.ex. läsa en bok, istället för vad du inte ska göra.
  4. Beska och sura smaker dämpar det akuta sötsuget. Bit i en grapefrukt eller citronklyfta, drick vatten med äppelcidervinäger, ät färska eller frusna lingon eller drick en kopp beskt te.

Du kan naturligtvis göra det lättare för dig genom att se till att frestelserna inte är alltför lätt åtkomliga. Se till att inte ha för mycket sötsaker hemma, så ökar tröskeln för att stoppa i sig sötsaker mellan måltiderna.  Genom att välja mat som får fart på förbränningen kan man äta sig mätt och ändå lyckas med en viktnedgång.

 

Mat som får fart på förbränningen

Proteinrik mat är överlag bra för förbränningen. Satsa på att basera alla måltider, även mellanmålen, på en bra proteinkälla.
Skippa feta kötträtter och välj i stället fisk eller sojabönor, sojaprodukter ökar energiförbrukningen och förbättrar fettförbränningen.
Proteinrika och magra mjölkprodukter som keso, kesella, mager ost, mjölk och osötad fil eller yoghurt är extra bra för kroppssammansättningen i och med att de ökar fettförbränningen samtidigt som muskelmassan sparas.
Satsa gärna på att krydda din mat lite extra med chili, peppar och andra starka kryddor. Det ger visserligen ingen stor ökning av förbränningen, men många bäckar små.
Snabba kolhydrater och sötsaker stänger effektivt av fettförbränningen och är därmed det sämsta man kan äta när man vill gå ner i vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *