Paracetamol till barn och gravida kan öka risken för astma och ADHD

Nya rön har visat på att värktabletter kan ha större påverkan på kroppen än man tidigare vetat om.

Normalt anses paracetamol, som är den verksamma substansen i t.ex. alvedon och panodil, säkert att använda. Men även vid en ganska begränsad överdosering är risken för leverskador stor. Det kan räcka med dubbel dos vid några få tillfällen för att ge leverskador.

Annars är värktabletter som innehåller paracetamol ofta det som rekomenderas inom sjukvården. Dels för att det, till skillnad från andra vanliga värktabletter är mer skonsamt för magen och dels för att värktabletter som innehåller ibumetin kan ge fosterskador hos gravida.

Men det har visat sig att inte heller värktabletter med paracetamol är helt ofarligt för gravida. Paracetamol kan störa hjärnans utveckling om vi utsätts för den som barn eller foster. 2014 publicerades tre studier som visade på ett sådant samband.  Två doser paracetamol till tio dagar gamla möss räckte för att ge hyperaktivitet och minnes- och koncentrationssvårigheter hos mössen som vuxna.  Ett annat förvånande fynd var att möss som fick paracetamol som unga blev mindre känsliga för dess smärtlindrande effekt som vuxna, vilket tyder på att det har en bestående påverkan på nervsystemet.

Paracetamol tycks också öka risken för astma hos barn. Barn som fått paracetamol vid feber löpte större risk för astmabesvär en månad senare, jämfört med de som istället fått ibuprofen. Effekten kan bero på att paracetamol minskar mängden av det skyddande ämnet glutation i luftvägarnas slemhinna.

Man har också sett en ökad risk för ADHD hos barn vars mammor ätit paracetamol under graviditeten.

Det är i dagsläget inte aktuellt att förbjuda paracetamol till barn och gravida, men i  USA avråder man gravida kvinnor och små barn från paracetamol om astma eller ADHD finns i släkten.

När paracetamol omsätts i kroppen bildas ett ämne vars molekyl är mycket lik capsaicin, ett ämne som finns i chilipeppar. Inspirerade av capsaicin håller forskare i lund på att ta fram ett skonsammare alternativ till paracetamol. Genom att kemiskt modifiera paracetamol hoppas man kunna ta fram smärtstillande medel som inte har den skadliga effekten på levern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *