Öka din tillfredställelse genom ökad medkänsla

Trots att många har hävdat motsatsen så finns det både ekonomer, neurologer och biologer som visar på att människor i grunden är kärleksfulla, inkännande varelser som vill alla väl. Att medkänslan är medfödd och inlagd i våra gener. Att den går att träna upp och att vi själva kan bli lyckligare genom att öka vår medkänsla.

Upmärksamma andra
Det första steget mot ökad medkänsla är att bli bättre på att uppmärksamma människor omkring oss. Se på dem med välvilja och intresse och fråga sig själv hur de mår och hur de egentligen har det.

Förstå utan att tolka
Andra steget på medkänslans väg handlar om att förstå andra. Att förstå det utifrån hennes synvinkel och inte bara tolka situationen utifrån vilka vi själva är.

Handla och gör något
När du vet vad den andre behöver är nästa steg att bidra, att ge av det du har. Inte att offra sig själv. Medkänsla har nämligen visat sig vara bra både för den som tar emot och för den som ger. Flera olika undersökningar har visat att empati och goda handlingar ger en djup tillfredsställelse men även sänker kroppens stresshormoner, dämpar smärta och depressioner och stärker både immunförsvaret, hjärta och kärl.
Den som tar hand om andra, delar med sig eller engagerar sig i välgörande ändamål påverkas positivt under en längre tid.

Känn med din ovän
Det fjärde och kanske svåraste steget, om du vill leva ett medkännande liv är att låta empatin inte bara omfatta dem du gillar eller de du bryr dig om utan kanske särskilt de du har svårt för. Det handlar inte om att acceptera onda handlingar, utan om ett försök att förstå. Att lära sig lyssna till underströmmen av lidande i våra fienders berättelse. Den är värd medkänsla. Ditt uppdrag som medmänniska är att försöka skilja på henne själv och hennes handlingar.  Men för att lyckas med detta krävs träning. För även om vi föds med förmågan till medkänsla måste vi förädla och förfina den genom träning.

 

Träna din medkänsla
1. Börja med ett leende.
Ett leende signalerar till omvärlden att vi ser våra medmänniskor och vill dem väl.

2. Väck din medkänsla.
Sitt eller ligg ner med slutna ögon. Påminn dig ett tillfälle då någon visat dig medkänsla. Försök återkalla känslan. Lägg märke till hur din kropp reagerar. Vila i känslan av medkänsla och låt den genomsyra dig.
Minns ett tillfälle då du visat någon annan medkänsla. Försök återkalla den situationen. Hur kändes det? Lägg märke till hur din kropp reagerar. Vila i din medkänsla med en annan människa.

3. Varje dag
Försök att varje dag…
… göra något för en annan medmänniska som du tror skulle glädja henne.
… försöka att en gång om dagen stoppa dig själv från att till exempel skvallra, såra eller kritisera.
… Omvandla en gång om dagen en negativ känsla till en positiv.
Men om du på kvällen upptäcker att du glömt din övning. Ha då medkänsla med dig själv.

4. Lura reptilhjärnan
Vissa delar av hjärnan är inriktade på överlevnad. När du inte lyssnar på andra utan bara vill vinna eller försvara dig är du i närkontakt med din reptilhjärna. För att undgå de situationerna kan du ta till ett enkelt men effektivt trick. Skaffa dig en talisman. Ett ting som du kan ha i väskan eller fickan. Det kan vara en len sten, ett stycke tyg eller en liten figur. Laddab mentalt talismanen  med medkänsla genom att under en tid, en stund varje dag hålla i den medan du framkallar en känsla av kärlek och omtanke om både dig själv och andra människor. Efter en tid kommer bara anblicken av den lilla talismanen hjälpa dig att återfå ditt lugn och din medkänsla.

5. Hjälp en främling
Vi hjälper ofta våra nära och kära men det är också viktigt att öva sig på att hjälpa en främling.
-Börja med att vara uppmärksam på främmande människors behov när du rör dig i offentligheten. Behöver någon hjälp med väskan? Behöver någon sitta på bussen? Fattas det lite pengar i kassan i mataffären? Hjälp till med respekt,  utan att kränka och utan att förvänta något i gengäld.
-Se dig omkring. Finns det människor eller grupper av människor i din närhet som behöver stöd, mat, kläder? Hitta sätt att dela med dig av det du har.
-Blicka ut över världen. Uppmärksamma det lidande som finns. Hur kan du hjälpa?

6. Lyssna med välvilja.
Även meningsmotståndare har rätt till din respekt. Genom att lyssna  kan du lära dig något och sätta dig in i tankar som går stick i stäv mot dina egna. Ett sätt att lära sig bli nyfiken på andras tankar är att någon gång ta deras parti:
-Skriv upp alla argument för din egen ide.
-Skriv upp alla argument för din motståndares ide.
-Läs igenom båda noga och så fördomsfritt du kan.
-Be någon ta din ståndpunkt.
-Ta själv din motståndares roll.
-Argumentera för det du inte tror på.

Ni kan träna på ömsesidig empati genom att göra den här övningen istället för att gräla. Byt åsikter och se vad som händer.

7. Se allas ömsesidiga beroende av varandra.
Öka din medkänsla genom att se ditt beroende av andra människors arbete.
-Bestäm dig för att tacka för allt det som finns omkring dig idag.  Direkt när du vaknar kan du t.ex. koncentrera dig på dina lakan. Tänk allt arbete som lagts ner innan de kom till din säng och på alla som arbetat med dem. Se på vilket sätt ditt liv hänger ihop med.  Fortsätt så hela dagen.

 

Medkänsla gäller också dig själv. Om du inte mår bra kan du inte heller hjälpa andra. Så fråga dig själv ofta. Hur mår jag? Vad behöver jag? Vad orkar jag med? Och lyssna sedan noga på svaren. För om du passerar gränsen för vad du egentligen orkar med och stressen ökar i ditt system så går medkänslan förlorad. Några av hindren för att kunna utöva medkänsla är just stress, oro, ilska och irritation. När kroppens emotionella system är överhettat är det svårare att ha perspektiv, svårare att föra vettiga samtal, svårare att ta in en annan människas bild av verkligheten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *