Färre sjukdomar med plan-A eller IFD; inflammationsfri diet

Inflammationstillstånd uppkommer från ökade ansamlingar av slagg i våra vävnader som kroppen inte kan bryta ne och som  bidrar till små inflammationer.  Vid långvarig ansamling uppstår systemisk inflammation, s.k. metainflammation.

Det slagg som kroppen inte kan göra sig av med  lagras  i vår fettvävnad.  När immunförsvaret försöker motverka slagget och eliminera det, uppstår små inflammationer och dysfunktionella proteiner ansamlas i vävnaderna.

De dysfunktionella proteiner som samlas i vävnaderna kallas för AGE (advanced glycation end products) och ALE (advanced lipoxidation end products). AGE är kemiska föreningar som bildas mellan proteiner och de karbonylgrupper som finns i socker, medan ALE är kemiska föreningar som bildas mellan volatila fettsyror och proteiner. Dessa ämnen aktiverar den receptor som har central roll i kroppens inflammation, RAGE.

RAGE-receptorn kan liknas med en strömbrytare, som sätter på eller stänger av inflammatoriska processer i kroppen. sRAGE minskar inflammationen, medan RAGE ökar den. Denna process sker främst via den proinflammatoriska transkriptionsfaktorn NF-(kappa)B. RAGE minskar de skyddsfaktorer som finns i kroppen, samtidigt som den ökar inflammationstillståndet. Vid påverkan från AGE eller ALE har vi inte längre det viktiga skydd som krävs mot inflammation, eftersom den proinflammatoriska transkriptionsfaktorn NF-(kappa)B och signalmolekyler som VCAM-1, ICAM-1, E-selektin, eNOS, TGF-(beta), TNF-(alfa), Il-6, PAI-1 och VEGF undertrycks.
Vid kronisk inflammation har vi högt AGE eller ALE och högt RAGE samtidigt som ett lågt sRAGE. sRAGE är den fria variant av RAGE som motverkar inflammationstillståndet och således är oerhört viktigt för att vi ska kunna stå emot de inflammatoriska tillstånd som kroppen hela tiden utsätts för. Genom att minska intaget av ALE och AGE, samtidigt som man ökar sRAGE, kan RAGE och inflammationerna minska och balanseras. Minskat inflammation, minskar också de kroniska sjukdomar som annars poppar upp som symtom.
AGE och ALE ökar främst vid intag av mat som är industriellt upphettad, eftersom upphettning, grillning och framförallt höga temperaturer (över 120 grader) som ger stark påverkan på energiämnen som proteiner, kolhydrater och fetter. Om du grillar och stekar mycket av din mat, så uppkommer stor mängd AGE och ALE i maten du äter. Det generella är att det är snabb temperaturökning som skapar dessa kemiska ämnen. Tillagning i ugn, där temperaturen ökar successivt bör alltså inte ge samma påverkan som vid grillning och snabb temperaturökning. Genom att äta mat som är industriell, ökar du RAGE och därmed också din risk för inflammation.
Allt fler livsmedel strålas vid tillverkning, vilket även det, ökar AGE och ALE. Dessa kemiska föreningar ökar även vid tillagning i mikrovågsugn och vid jonisering eller vid lång förvaring i rumstemperatur.
När AGE och ALE ökar i kroppens vävnader, så nedregleras leptin i fettcellerna, vilket i sin tur kan förklara kopplingen mellan inflammation, kroniska sjukdomar och det metabola syndromet vid viktökning. Höga nivåer av RAGE under lång tid, skapar försämrad cellfunktion, vilket i sin tur minskar förmågan att ta upp näring, eliminera slagg från cellernas förbränning.

Motverka inflammationstillståndet genom att tillföra goda fettsyror, samt antioxidanter som motverkar fri radikalbildning samt genom att minska tillförsel av AGE och ALE. Välj naturlig mat, mat som är lätt upphettad, tillagad genom ångkokning eller i ugn, snarare än via grillning och hård stekning.  Undvik även härdade fetter/transfetter.

Minska på fysisk och psykisk stress, eftersom dessa ökar frisättning av noradrenalin i tarmen och på så sätt nedsätter immunförsvaret och ökar infektionskänsligheten.

Minska ner inflammationsskapande mjölkpulver, som ofta finns tillsatt i halv- och helfabrikat. Mjölkpulver ger ökad inflammation, men påverkar även vår tarmslemhinna och bidrar till ökad genomsläpplighet (Leaky Gut Syndrome) på samma vis som gliadin i gluten (vete). Byt bort alla former av välling och mjölkersättning hos små barn och ersätt dessa med hemmagjord quinoa eller bovetemjölk alternativt att du gör egen välling på naturliga råvaror.

Utgångspunkten i plan-A eller IFD, inflamationsfri diet (inflammation free diet) är att flera sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, astma, cancer, blodproppar och diabetes misstänks ha en och samma bakomliggande orsak; dold infektion i kroppen, det vill säga en kronisk form av infektion som sakta men säkert verkar i kroppen och bryter ner den inifrån.

IFD inflamationsfri diet  baseras på livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper och maximerat näringsinnehåll. Ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten står till exempel på plussidan, medan processad mat med transfetter och tomma kalorier bör uteslutas.

De i plan-A ingående livsmedlen ska klara minst en av dessa fem saker:

  • 1. Skapa ett stabilt blodsocker
  • 2. Sänka kolesterolvärdet
  • 3. Skydda dig med antioxidanter
  • 4. Innehålla omega-3-fett
  • 5. Hålla din tarmflora sund


Här är exempel på  råvaror som verkar dämpande på inflammation.

1. Grönsaker och bär
PLAN A-val:
Kål – Sparris – Lök – Spenat – Broccoli – Aubergine – Paprika – Blåbär – Granatäpple – Plommon – Svarta vinbär – Körsbär – Äpplen – Päron

Ät grönsaker och bär i regnbågens alla färger. Se till att få något från hela grönsaksavdelningen istället för att äta samma fyra-fem saker om och om igen.

Ät inte för mycket frukt på bekostnad av de grova grönsakerna. Frukt med högt sockerinnehåll riskerar att skjuta blodsockret i höjden och ner igen, och det ökar risken för infektion. Allt som allt bör du äta minst 600 gram frukt och grönsaker varje dag, varav minst 450 gram grönsaker.

2. Fet fisk
PLAN A-val:
Lax – Makrill – Öring – Sill – Al – Fiskoljekapslar

Nordiska kallvattenfiskar är de riktiga hjältarna i PLAN A, och ju fetare de är, desto bättre, eftersom det är deras innehåll av omega-3-fett, du är ute efter.

En godtagbar anti-inflammatorisk dos ligger på ca 2,4 gram omega-3-fiskolja dagligen. Det motsvarar ca 100 gram
lax, sill eller makrill. Eller fyra fiskoljekapslar.

3.Fullkorn
PLAN A-val:
Grovt bröd med t ex råg och korn – Gröt pa fullkorn, till exempel råg, korn eller havre – Kokta fullkorn, till exempel matvete, matråg, quinoa och amaranth – Rågflingor – Havredryck

Det finns massor av anti-inflammatorisk kraft i hela korn och lösliga fibrer.

Det idealiska är att få minst 75 gram fullkorn och fibrer dagligen. Det motsvarar till exempel en portion havregryn
och två skivor rågbröd.

4.Sojaprodukter
PLAN A-val:
Sojabönor – Sojagroddar – Tofu – Edamamebönor – Sojadryck

Naturliga sojaprodukter som tofu, edamamebönor och misosoppa innehåller fermenterad soja, som under lång tid
har varit en del av traditionell anti-inflammatorisk japansk mat.

I lagom mängd kan de ingå som PLAN A-val. Var dock sparsam med halvfabrikat som är fyllda med tillsatt sojaprotein som en billig proteinkälla.

5. Kryddor och örter
PLAN A-val:
Kanel – Gurkmeja – Vitlök – Ingefära – Chili – Vinäger

Både örter och torkade kryddor kan innehålla kraftiga antioxidanter, och en del, till exempel kanel, kan hjälpa till att hålla blodsockret på en stabil nivå.

Även vinäger håller blodsockret i schack. Det är viktigt eftersom ett varierande blodsocker är inflammatoriskt.

6. Sunda oljor
PLAN A-val:
Avokado – Rapsolja – Linfrö – Linfröolja – Valnötter – Mandlar

En del plantor innehåller alfalinolensyra, varav högst 15 procent ombildas till egentlig fiskolja i vår ämnesomsättning.

Mandel och flera typer av nötter minskar kolesterolvärdet och medverkar till att blodsockret stannar på en stabil nivå när du äter bröd och andra kolhydrater.

7. Funktionella livsmedel
PLAN A-val:
Växtsteroler och -stanoler – Mejeriprodukter med probiotisk effekt – Fiberdryck – Vallprotein

Man kan också använda funktionella livsmedel som berikats, bland annat med växtsteroler och växtstanoler, som minskar mängden farligt LDL-kolesterol i blodet.

Även probiotika har positiva effekter.  Dessa aktiva kulturer,som finns i till exempel Cultura och Actimel, påverkar tarmfloran på ett gynnsamt sätt som motverkar infektion. I synnerhet i kombination med kostfibrer från till exempel fullkorn.

 

Var också noga med att din avgiftning fungerar som den ska, genom att tillföra gott om näring, aminosyror, svavel från vitlök, MSM och komplettera kosten med avgiftande alger, broccoli och andra kraftfulla näringskällor.

Öka gärna intaget av de enzymer som städar upp i systemet, såsom proteaser (protein), amylas (kolhydrater), lipaser (fetter) m.m. Främst proteasenzymer motverkar inflammation genom att bryta ner det slagg och de överblivna proteiner som ansamlas i kroppens vävnader och kärl. Matsmältningsenzymer innehåll alla dessa olika enzymer, medan ett rent proteastillskott har högre innehåll av just proteinspjälkande enzym.

Läs mer:

inflammationfactor.com

Dr Weils antiinflamatoric food pyramid

Comments (2)

  1. Hej,
    Låter jätte-bra! Vill bara tillägga syrade grönsaker och getmjölk – opastöriserad så klart!
    hej

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *