Kaffekapslar – en fara för hälsan?

Är du en av många som plockat ner den gamla kaffebryggaren och bytt ut den mot en sprillans ny kapselmaskin? Det är inte särskilt förvånande – kaffekapslar har tagit över en stor del av marknaden för kaffe och efterfrågan har ökat markant. Faktum är att det numera säljs miljontals kapslar per dag!

Kapslar finns snart i var mans hem, och Nespresso är den förhärskande tillverkaren. Bild: Nespresso

Detta är mycket tack vare enkelheten kapselmaskiner medför: du stoppar ner kapseln i maskinen, maskinen gör hål i kapseln och värmer upp vattnet och blandar kaffet.  På bara några sekunder har du en rykande kopp kaffe i handen, utan att behöva tänka på mått eller mängd. Dessutom finns det ett hav av olika märken, varianter och smaker att välja mellan.

Vi vet att kaffe är en av världens mest populära drycker. Det har därför gjorts mycket forskning kring dryckens eventuella hälsorisker, och de allra flesta tyder på att fördelarna överväger nackdelarna. Men när det gäller själva innehållet i kapslarna så är det en annan typ av studier man får vända sig till. Vad innehåller dessa kapslar egentligen, förutom själva kaffet? Finns det några hälsorisker med kaffekapslar i förhållande till en vanlig kopp bryggkaffe?

Kaffe, kaffekapslar och furan

Studier har visat att kaffekapslar innehåller en större koncentrerad mängd furan än vanligt bryggkaffe. Furan är ett kemiskt ämne som om används i vissa industrier för tillverkning av kemiska ämnen. Problematiken kring furan handlar om att det skulle vara ett cancerogent ämne och kan ha en viss skada på levern. Furan används i många livsmedel; ofta i mat i konserverad form såsom barnmat, såser och soppor och kommer fram när livsmedel eller dryck utsätts för hög temperatur.

Det som främst har oroat har varit mängden furan i kaffekapslarna i förhållandet till en kopp snabbkaffe eller bryggkaffe. Halterna varierar, men furan-koncentrationen mellan bryggkaffe och kaffekapslar var mellan 74–98 nanogram/ml.

  • Snabbkaffe innehåller 12-35 ng/ml
  •  En espresso mellan 43-146 ng/ml
  •  En kaffekapsel innehåller 117-244 ng/ml.

Bönor som har fått rosta länge och på låg temperatur (140°C i 20 minuter) visade sig ha lägre halt av furan.

Drick med måtta

Trots den höga halten av furan i kaffekapslar så säger samtliga av de studier på kaffekapslar och hälsorisker säger ungefär samma sak: att dricka några koppar kaffe från kapselmaskiner är inte en hälsofara. För att du ska få i dig farliga mängder av furan så behöver du dricka ca 20 koppar kapselkaffe per dag. Med andra ord så behöver du inte oroa dig för att dina dagliga koppar kaffe ska ge dig några negativa hälsoeffekter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *