Enzymer för bättre hälsa

Enzymer är proteiner som katalyserar, alltså ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner.
I kroppen har vi mer än 3 000 olika enzymer som bidrar till mer än 4 000 olika biokemiska reaktioner.

Enzymer i kroppen
Enzymerna bildas först och främst i matsmältningsorganen och i våra hormonproducerande körtlar, men även i kroppens övriga celler.
Bittra smaker triggar igång saltsyreproduktionen och påverkar således matsmältningen på ett positivt sätt. Bitterörter är oerhört effektiva för att aktivera vår matsmältningsapparat och har används långt tillbaka i tiden. Exempel på dessa kulturella inslag är den beska aperitifen, den lite sötare digestifen, att tugga på fänkålskärnor, beska salladsblad eller såsom i midsommartider, att ta en nubbe med beska droppar.

Drick gärna lite ljummet vatten till din mat, eftersom det aktiverar enzymerna, men skölj aldrig ner maten med mycket vätska, eftersom det snarare späder ur maten och gör att den passerar snabbare genom kroppen.

Det finns fyra olika huvudgrupper av matsmältningsenzymer:
1. Amylas spjälkar kolhydrater, stärkelser och socker från spannmål, frukter och stärkelseshaltiga grönsaker.
2. Proteas spjälkar proteiner från kött, nötter och ost till aminosyror.
3. Lipas spjälkar fett och oljor från mejerioch köttprodukter till fettsyror.
4. Cellulas hjälper matsmältningen av kostfibrer.

Enzymer i maten
Det finns vegetabiliska matsmältningsenzymer eller växtenzymer i rå frukt och grönt som tillsammans med kroppens enzymer hjälper till att bryta ner maten. Om maten värms upp över 48 grader i mer än 15 minuter förstörs enzymerna och är således inte verksamma.  En del enzymer bryts ner i magsäcken men mycket tyder på att även enzymerna som tillförs med maten bidrar till matspjälkningen.

Växtenzymer fungerar i munnen magsäcken och tunntarmen där de hjälper kroppens enzymer till en effektiv matsmältning.

Får vi inte tillräckligt med enzymer genom kosten, måste kroppen istället använda mycket energi på att producera matsmältningsenzymer och matspjlkningsorganen blir överbelastade. Därmed finns det mindre energi till annat. Genom att äta mer råkost och undvika skräpmat, får man mer energi. Man motverkar också sjukdomar och bevarar kroppens självläkande krafter.

Immunsystemet
Enzymerna från bukspottkörteln används inte bara för att bryta ned maten i tunntarmen. De skickas också direkt ut i blodet för att ta hand om osmälta proteiner som har tagits upp från tarmen. Immunsystemet sätter sig på dessa osmälta proteiner och det bildas immunkomplex. Detta utlöser allergiska reaktioner. Enzymerna angriper och bryter ned dessa immunkomplex, så att de kan utsöndras via njurarna.

Dessutom aktiveras immunsystemet och riskerar att bli överbelastat när vi äter mycket upphettad stekt mikrad eller processad mat.

Enzymerna kan också rensa blodet på mikroorganismer och skadade blodkroppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *