Ändringar krävs på individnivå och i samhället för att hindra nya cancerfall.

I Sverige har vi cirka 40 000 nya cancerfall årligen. En ny rapport från Världscancerfonden visar att vart tredje cancerfall kan förebyggas.   I den nya rapporten från Världscancerfonden har 22 forskare gått igenom 7 000 studier om cancer och sambandet med kost, motion och många andra faktorer för att se vilka hälsoråd som verkligen har stöd i forskningen. Nu kommer slutsatserna, hur samhället och individerna kan göra för att minska cancerfallen.

 De viktigaste rådenär de som hälsorörelsen länge har förespråkat;  ät frukt och grönt fem gånger om dagen, håll vikten nere, motionera ungefär en halvtimme om dagen, begränsa alkoholen, sluta med charkprodukter, sola sällan, och framför allt, rök inte.

Charkprodukter och korv innehåller rött kött, fett salt och nitrater. Ingendera är bra för kroppen. Dessutom bör man välja närproducerad mat. Den innehåller ofta mer näring än mat som fått resa långa sträckor.

Rapporten visar också att det är svårt att leva sunt om inte förutsättningarna finns i ens omgivning. Därför bör  samhället ändras.  Statliga subventioner till majs- och sojaproduktion i vissa länder måste bort, eftersom majs och soja används i intensiv djuruppfödning, vilket ger billigt, men också sämre kött.

Forskarna vill också ha förbud mot reklam för skräpmat och stopp för skräpmat i skolor, mindre portioner i färdigmat, och att politikerna planerar städer så att människor rör sig mer, till exempel genom fler cykelbanor. Samhället måste ändras, det är det som är poängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *