Amaranth har lågt GI och är rikt på proteiner, vitaminer och mineraler

Amaranth har lågt GI och är rikt på proteiner, vitaminer och mineraler

 

Amaranth är precis som quinoa ett frö och kan i matlagningen användas på samma sätt som quinoa och de vanliga sädesslagen. Det har ett lågt GI och är tilltalande rikt på vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller amaranthfrön mycket protein. Amaranth är naturligt fritt från gluten.

Amaranth är ett stort släkte av örter som växer runt om i världen. I Asien och Sydamerika har arter förädlats och odlas som livsmedel. De frön som skördas används på samma sätt som sädesslagen och det förekommer att amaranth odlas som bladgrönsak. I Sydamerika var det en av Aztekernas baslivsmedel.

Odling av amaranth för frön

Fröna från denna ört i matlagningen fyller samma funktion som quinoa och de vanliga sädesslagen. Amaranth är emellertid inte någon av de högproducerande grödorna och stora kommersiella odlingar fanns knappt under 1900-talets första hälft. Under 1970-talet började man intressera sig för Amaranth igen som hade flera fördelar:

  • Amaranth kan odlas nästan över allt.
  • Det är lätt att laga till.
  • Fröna är näringsmässigt mycket tilltalande.

Amaranth kunde därför trodde man vara en värdefull gröda för små “fattiga” jordbruk. Flera bortglömda arter förädlade för odling samlades in i Mexico och Sydamerika. Det höga näringsvärdet med mycket protein, fibrer, vitaminer och mineraler gjorde emellertid Amaranth populär i breda lager.Idag säljs det över hela världen och köps av de som värderar nyttiga råvaror. I Sverige säljs det i hälsokostbutiker och numera ofta också i vanliga livsmedelsbutiker.

Odlas också som grönsak

Mindre känt är att en del arter i amaranth odlas som grönsak. Detta förekommer i Kina, Indonesium, Malaysia, Filippinerna och troligen i fler delar av Asien. Även i de östra delarna av Afrika förekommer sådan odling. Bladen liksom andra bladgrönsaker är rika på flera vitaminer och innehåller rikligt av kalcium, järn, magnesium, fosfor, zink, koppar och mangan.

Bladen förekommer inte i svenska livsmedelsbutiker. Träffar man på dem bör man vara observant på att de kan innehålla oxalsyra vilket kräver försiktighet vid vissa sjukdomar.

Amaranth är glutenfritt

Fröna är glutenfria och kan ätas av glutenallergiker.

Enkel gröt på amaranth

För ett recept till fyra personer krävs 500 gram amaranth och 1 liter vatten. För två personer halverar du båda mängderna.

Skölj amaranthfröna. Koka upp vatten och lägg i amaranthen. Smaksätt t.ex. med russin, kanel och ingefära. Ibland kan lite mer vatten krävas vilket då bara är att tillsätta.

Energi

Energi i amaranth och hur mycket protein, fett och kolhydrater bidrar med.

Näringsämne Kalorier
Totalt 23 (96 kJ)
Kolhydrater 15 (63 kJ)
Fett 2,8 (11.7 kJ)
Protein 6 (25.1 kJ)

Vitaminer och mineraler

Näringsämne Mängd / 100 g frön
A-vitamin 2917 IU
C-vitamin 43,3 mg
K-vitamin 1140 mikrogram
Riboflavin 0,2 mg
Niacin 0,7 mg
B6-vitamin 0,2 mg
Folat 85 mikrogram
B5-vitamin 0,1 mg
Kalcium 215 mg
Järn 2,3 mg
Magnesium 55 mg
Fosfor 50 mg
Kalium 611 mg
Natrium 20 mg
Zink 0,9 mg
Koppar 0,2 mg
Mangan 0.9 mg

Vitaminer och Mineraler

Här hittar du mer om olika vitaminer och mineraler:

Vitaminer och mineraler

Läs mer:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *