Tre fomer av K-vitamin

Det finns tre former av K-vitamin. K1 finns i gröna växter. K2 produceras av tarmbakterier och K3 är en syntetisk vattenlöslig variant.

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition har visat på ett samband mellan låga värden av K-vitamin och dödlighet. Man gjorde en metaanalys av 4000 amerikaner i åldern 54 till 76 år där de först mätte vitamin K i blodet och sedan jämförde med risken att dö under de närmaste 13 åren. De som hade låga nivåer av K-vitamin i blodet hade större sannolikhet att dö, jämfört med de som hade tillräckliga nivåer av vitaminet.
Eftersom det var en observationsstudie kan man dock inte säga något om orsakssambandet. Det kan vara någon annan livsstilsfaktor som orsakar både låg K-vitamin halt och tidig död, men även andra studier har visat att K-vitamin har skyddande hälsofördelar.

K-vitamin kan t.ex. minska risken för hjärtsjukdomar. Detta då proteinerna i vävnaderna runt hjärtat behöver detta vitamin för att fungera. Dessa proteiner bidrar till att förhindra kalkavlagringar från att byggas upp i artärväggarna och utan tillräckligt med vitamin K fungerar proteinerna sämre.

K-vitamin finns bl.a. i kål och andra gröna grönsaker i:

Persilja (790 mg / 100 g)
Spenat (560 mg / 100 g)
Purjolök (310 mg / 100 g)
Kikärter (264 mg / 100 g)
Grönkål (250 mg / 100 g)
Brysselkål (250 mg / 100 g)
Isbergssallad (112 mg / 100 g)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *