Hjärt och lungräddning med hjärtstartare

Många har gått någon form av hlr utbildning. Kanske på jobbet eller i skolan. Men för att känna sig säker att kunna ingripa vid ett tillbud behöver man repetera kunskaperna. Eftersom det kan dröja innan ambulans eller räddningstjänst kommer är det fler och fler företag, myndigheter och organisationer som placerar ut hjärtstartare på arbetsplatser, butiker och offentliga lokaler. Med en hjärtstartare kan man återställa hjärtats naturliga rytm om hjärtstoppet beror på flimmer i hjärtats elekriska retledningssystem.

Även om man inte har utbildning på en hjärtstartare eller defibrillator som den också kallas så ska man inte tveka att använda den om någon i närheten får ett hjärtstopp och det finns en defibrillator tillgänglig eftersom de är självinstruerande och talar om hur man ska agera när man slår på den.  Det kan t.o.m. vara en ide att skaffa en defibrillator till sin organisation eller arbetsplats om det inte finns sedan tidigare.

Innan du startar hjärt-lungräddning på en person som ligger ner, kontrollera medvetande och andning hos personen genom att  ruska om personen försiktigt och försök väcka henne eller honom. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen:

Öppna personens luftväg genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek -och långfinger.
Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.

Om personen har onormal andning eller inte andas alls, larma 112 och starta hjärt-lungräddning.

HLR görs genom att man utför 30 bröstkompressioner varvat med  två inblåsningar.

Bröstkompressioner
Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen ca 5 cm

Inblåsningar
Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig.
Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

Om man har en defibrillator tillgänglig kan en andra person koppla upp den medan hlr utförs och följa instruktionerna från hjärtstartaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *