Färgstarka grönsaker dämpar inflamation med lutein

Näringsämnet lutein, en karotenoid som finns i flera färgstarka grönsaker och frukter jan dämpa inflamation i kroppen. Framförallt finns lutein i grönsaker med mörka blad t.ex. grönkål, spenat och broccoli, men även i t.ex. majs och ärtor.

Lutein kan bl.a. hämma kronisk inflammation som är vanligt hos patienter med kranskärlssjukdom t.ex. hjärtinfarkt och kärlkramp.

Det har man visat i en studie vid Linköpings Universitet där forskarna mätte graden av inflammation i blodet samt nivåerna av de sex vanligaste karotenoiderna i blodet hos 193 patienter som led av kranskärlssjukdom. Man kunde då se ett samband mellan inflammation och låga nivåer av lutein.

Man fortsatte med att  undersöka  om behandling med lutein kunde dämpa inflammationen hos patienterna och det visade sig att en sådan behandlingen gav effekt.

Det är inte bara personer med kranskärlssjukdom som kan dra hälsofördelar av att äta mer grönkål och spenat. Tidigare forskning pekar på att lutein även skyddar mot grå starr och dämpar åderförkalkning.

Befolkningsstudier har visat att de som har höga luteinnivåer i blodet inte har lika förtjockade  kärlväggar som andra. Så det är bra att få i sig lutein så tidigt som möjligt.

Källa: Lutein exerts anti-inflammatory effects in patients with coronary artery disease.
Rosanna W.S. Chung, Per Leanderson, Anna K. Lundberg, Lena Jonasson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *