Candida och candidaöverväxt (candidiasis)

Candida är ett släkte av jästsvampar. När man pratar om sjukdomar och hälsa och candida syftar man oftast på arten Candida albicans. Denna sort finns naturligt i våra kroppar. Hos friska människor orsakar den inga problem utan hjälper oss att oskadliggöra mikroorganismer och tungmetaller som vi får i oss.

 

Candidaöverväxt (candidiasis)
Men det finns risk att candidan blir för dominerande i tarmen och spridar sig på ett ohälsosamt sätt till andra delar av kroppen och orsakar s.k. candidiasis, överväxt av candida. Vanligt är att svampen sprider sig i kroppen på ett ohälsosamt sätt, t.ex. i munnen, underlivet eller i tarmarna.

Antibiotika eller andra agens som stör den naturliga floran, riskerar att bidra till uppkomsten av candidaöverväxt.

Symtom på candidaöverväxt
Vanligt vid candidaöverväxt är ett starkt sug efter sötsaker eller andra snabba kolhydrater. Andra symptom är dålig andedräkt och en vit beläggning på tungan vid candida i munhålan. Vanligt är också att man får en svullen mage när man ätit, torra slemhinnor, slembildning i halsen, trötthet och att man har svårt att hålla blodsockret jämnt.  Avföringen kan vara gråvit (tecken på överväxt av candidasvamp i tarmarna). Om underlivet är drabbat kan man ha sveda, klåda och flytningar i underlivet.

Problemet är inte bara svampen i sig, utan även de toxiner som bildas vid deras ämnesomsättning och de symtom som dessa ger. Det kan t.ex. vara att man blir dålig av alkohol, även i små mängder. Förklaringen ligger troligtvis i att man redan har liknande gifter i kroppen från candidan som de gifter som finns i den alkoholhaltiga drycken.

Den som drabbas av candidaöverväxt har oftast ett nedsatt immunförsvar eller en hormonell rubbning. Oftast båda eftersom hormonsystemet och immunsystemet är sammankopplade. Candidiasis är t.ex. vanligt hos personer med HIV  och personer med diabetes.

Gör ett test för att bedöma sannolikheten att du lider av candidiasis.

Bota candidiasis
Det bästa man kan göra för att bli av med candidaöverväxt är att försöka svälta ut svamparna som lever på socker. Produkter som du bör undvika för att hamna i balans igen (det kan ta 1-3 månader) är alkohol, alla typer av socker och mjöl, mjölkprodukter och frukt. Uteslut stärkelserika rotfrukter och potatis. Undvik även processade köttprodukter som ofta har tillsatt druvsocker eller mjöl. a bort all jäst och alla jästa produkter som främjar miljön för candida, t.ex. vinäger, öl och vin. Även sojasås och fisksås genomgår jäsning vid produktionen. I detta ingår även en del tillsatser, tex citronsyra (E330) och glutamat (E621) som produceras under jäsningsförhållanden. Smör går bra men undvik övriga mejeriprodukter. Undvik helst kaffe och annat med koffein. Koffein kan ge blodsockertoppar som göder candidan.

Begränsa hela kolhydratintaget till strikt LCHF en tid (grönsaker ovan jord går bra). Ät gärna Omega 3 tillskott av god kvalitet, smör samt kokosfett då det innehåller kapylsyra vilket inte candida gillar. Du kan även köpa extra kaprylsyra som kosttillskott.
Ät protein i form av fisk, kött, ägg och bönor.
Ät fett i form av kokosolja, avocado, smör, olivolja mm.
Ät rikligt av stärkelsefattiga grönsaker, såsom bladgrönsaker och annat som växer ovan jord samt vitlök.
Ät ”basbildande” mat såsom grönsaker och citron, vilket ger en miljö som inte gynnar candidan.
Se till att tarmen fungerar så att kroppen kan bli av med både candida och dess avfall. Mjuka fina fibrer i form av  2 msk linfrön per dag håller tarmen i fin form. Även magnesiumtillskott kan hjälpa en trög mage.

Oregano, salvia, anis, citronmeliss och kanel sägs ha en svampdödande effekt.

Samtidigt är det viktigt att undvika stress. Stress kan störa immunförsvaret och tarmfloran, sätta binjurarna ur balans och på så sätt ge ett instabilt blodsocker som kan leda till spridning av candida.

Har du mycket besvär med svamp i underlivet, kan du parallellt med ovanstående utrensning köpa en kur med receptfritt läkemedel mot svamp på apoteket.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *