Ca
Kalium (K)

Behövs för:Kroppens vatten- och syra/basbalans. Musklernas funktion, normal njurfunktion, nervfunktionen och sänkt blodtryck.
Brist:Muskelsvaghet och kramper, störd hjärtrytm, diarré, kräkningar, domningar, depression, trötthet, dålig aptit, förstoppning, glömska, störd hjärtrytm, njurbesvär, hormonstörningar, förstoppning och högt blodtryck.
Rekommenderat dagligt intag: Kvinnor och män 3,1 g Barn 0,8 - 2,0 g
Finns i: De flesta livsmedel, Nypon, sojabönor, bönor, nötter och frön, vetegroddar, torrjäst, kålväxter, kelp, kakao, te och torkade aprikoser. Även i frukt och bär, spannmål, övriga grönsaker, potatis och rotfrukter
ExempelPortions-
storlek
Mängd kalcium
per portion, g
Sojabönor100 g1,6
Bruna bönor100 g1
Mungbönor100g1g
Ärtor100 g1g
Vetegroddar100 g1g
Sötmandel100 g1g
Solrosfrön100 g1,5g
Kikärtor100 g0,9g
Avokado100 g0,9g