Öl

Ölskola

öl är antagligen världens äldsta alkoholprodukt. Man har hittat en s.k. ölsten i en ca 6000 år gammal krukskärva från den sumeriska civilisationen i nuvarande Iran.

Öltillverkning

När man tillverkar öl, läggs ett sädeslag, vanligen korn, i vatten för att börja gro. I groningsprocessen frigörs enzymer som senare förvandlar kornets stärkelse till socker.
Groningen avbryts efter ett par dagar genom torkning. Nu har malt. Beroende på hur man torkar och rostar malten, får ölet olika karaktär.
Det mältade kornet krossas och löses i varmt vatten. I den s.k. mäskningen bryter enzymerna från malten ner stärkelse till socker.
Maltresterna silas bort. Resultatet är en söt vätska, kallad vört. Denna kokas tillsammans med humle som ger ölet dess beska arom och hållbarhet. Vörten är nu en stamvört och den kyls och pumpas över till en jästtank.
Därefter tillsätts jästen som förvandlar sockret i örten till alkohol och kolsyra.
Efter att man tagit bort jästen, återstår att lagra, filtrera, pastörisera och tappa upp det färdiga ölet.

Typer av öl

Spontanjäst öl.
I begynnelsen var all öl spontanjäst, men idag är bryggmtoden sällsynt. Vid spontanjäsning tillsäts ingen jäst till stamvärten som istället får reagera med mikroorganismer i luften.
Spontanjäsningen är svår att styra och det kan ta upp till ett par år på sig att läsa klart.

överjäst öl – Ale
Vörten jäses vid temperaturen 15-24 grader. Processen går snabbare och effektivare än för underjäst öl. Det innebär att man kan jäsa ölet till

Underjäst öl – Lager
Begreppet underjäst kommer av att jästen sjunker till botten vid tillverkningen.
Vörten jäses vid temperaturen 6-12 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *